Se spune ca bucataria traditionala vorbeste cel mai bine despre un popor. Timp de patru zile, bucurestenii au ocazia sa cunoasca specificul gastronomic turcesc, cu ocazia celei de-a 82-a aniversari de la proclamarea Republicii Turcia.
La un restaurant cu specific mediteranean din Bucuresti, pentru patru zile, se va servi doar mancare turceasca. Nu este o hotarare luata la intamplare. Ziua nationala a Turciei constituie o ocazie suficient de importanta. "Am vrut sa impartim bucuria noastra cu oamenii de aici. De aceea am considerat ca o simpla receptie nu va fi suficienta. Astfel, timp de o saptamana, se vor organiza diverse actiuni culturale, printre care si acest festival al bucatariei turcesti", ne-a declarat Excelenta Sa, Ahmet Rifat ÃkIün, ambasadorul Turciei la Bucuresti.
ATMOSFERA. Sala restaurantului Mediteraneo avea mesele doldora de bunatati. Cele 40 de preparate traditionale erau ornamentate cu cate un stegulet turcesc. "Mancarea turceasca nu este usor de pregatit. Sunt preparate la care ne chinuim cate doua ore. Baclavaua este unul dintre ele. Trebuie sa intinzi aluatul pana devine subtire ca foita de tigara", ne-a declarat Petrica Constantinescu, unul dintre bucatarii restaurantului.
MENIU. Pasta de susan, salata de humus, sarmalute in foi de vita, salata de vinete, chiftele de orez, placinta cu branza sarata, mancare de vinete, halva, baclava, rahat si sarailie, nimic specific bucatariei turcesti nu pare sa fi lipsit din meniu. Chimenul turcesc, ardeiul iute si siropul sunt doar cateva dintre ingredientele ce dau un caracter de unicitate acestei bucatarii. Dupa o masa pe cinste, oaspetii au fost invitati la o cafea. "Serviti o cafea turceasca", l-a indemnat chelnerita pe Ambasadorul Turciei. "Domnisoara, nu exista decat cafea turceasca", a glumit Excelenta Sa. Dileh Yenihnl, patroana restaurantului, s-a declarat multumita si foarte bu