Opozitia din Senat nu pierde timpul. La doar doua zile dupa ce a primit votul final, regulamentul Senatului a fost trimis Curtii Constitutionale. Sesizarea, facuta de catre grupurile PSD si PRM, acuza de neconstitutionalitate un numar de sapte texte, cel mai important fiind articolul 30 referitor la posibilitatea revocarii presedintelui Camerei superioare.
Cei 54 de senatori semnatari ai sesizarii acuza acest text de neconstitutionalitate, pentru ca, sustin ei, este rezultatul "jocurilor politice" facute dupa constituirea Senatului, cu sfidarea principiului configuratiei politice a fiecarei Camere, consacrat de Constitutie. Semnatarii mai sustin ca nu intamplator Constitutia stabileste numai pentru presedintele unei Camere parlamentare un mandat identic cu mandatul Camerei respective, ci tocmai pentru ideea de stabilitate, de continuitate, atat in exercitarea functiei de presedinte, cat si in functionarea institutiei.
Senatorii opozitiei considera neconstitutional si articolul care stabileste ca presedintele Senatului caruia i s-a cerut revocarea nu poate conduce sedinta Biroului permanent sau pe cea de plen in care se discuta revocarea sa. Se invoca, aici, prezumtia de nevinovatie, precizandu-se ca, de vreme ce Constitutia reglementeaza acest lucru in cazul raspunderii penale, conceptul opereaza cu atat mai mult in cazul raspunderii politice.
Pe langa textele mentionate, senatorii PSD si PRM mai ataca alte cinci. Acestea cuprind aspecte referitoare, printre altele, la validarea mandatelor de senator, la lista cu numele senatorilor propusi pentru validarea alegerii, la adoptarea hotararilor in cadrul Biroului permanent si la adoptarea, in plen, a diverselor acte normative sau cu caracter politic. In ceea ce priveste regulamentul Camerei Deputatilor, PSD si PRM si-au programat contestatia pentru ieri seara sau pentru azi. Nu numai deputatii opozitiei