Cu catva timp in urma, declaratii socante iti inghetau sangele in vine: integrarea in Uniunea Europeana ar putea duce la disparitia a trei sferturi din firmele romanesti! Intre timp, au disparut si inca mai dispar cu zecile, poate cu sutele de mii, pentru simplul motiv ca nu si-au mai innoit certificatul de inregistrare la Registrul Comertului.
Adica nu mai functioneaza sau nu mai exista de ani buni. Mai este si cazul altor mii sau zeci de mii de firme-capusa sau firme-fantoma care si ele vor disparea odata cu consolidarea unei economii de piata autentice si carora nimeni nu le va simti lipsa. Dimpotriva, ele vor degreva sistemul de un balast care a produs doar tunuri si a impiedicat dezvoltarea unui mediu concurential real.
Cat priveste firmele serioase, acestea au deja contacte si contracte cu tarile Uniunii Europene, integrarea oferindu-le oportunitati suplimentare de dezvoltare.
Zilele acestea, ministrul Mediului a lansat un nou avertisment foarte serios la adresa marilor companii care trateaza in dorul lelii problema protectiei mediului, desi se pot obtine si importante fonduri comunitare pentru asezarea in standardele europene din domeniu.
Multe din aceste firme sunt inca ale statului sau au fost preluate doar pentru un castig rapid prin diversele metode brevetate in economia "originala" romaneasca si nu-i de mirare daca la soroc se vor ridica o multime de voci care sa blameze integrarea, fara a sufla un cuvant despre dulcele far niente aducator de bani buni pentru cei care le conduc.
Peste un miliard de euro vor veni in Romania anul viitor si nu se stie daca avem capacitatea sa-i cheltuim eficient, din moment ce, la fondurile ISPA, spre exemplu, absorbtia actuala e de doar 19 la suta. Orb sa fii si sa nu faci legatura intre aceste chestiuni si marea problema semnalata de autorii Raportului de monitori