Ma plimb printre pavilioanele Tirgului fara sa-mi fac un „plan de lucru“: in cele cinci zile pe care le voi petrece aici voi parcurge zeci de kilometri printre standurile editurilor din toata lumea, din tari cunoscute si mai putin cunoscute, pentru a lua parte la cit mai multe evenimente, prezentari de carti si de premii literare, receptii. Lumea editoriala sufera de o criza prelungita; si totusi, se pare ca in zilele Tirgului semnele ei au disparut. Publicul, care in decursul anului cumpara rar o carte, se inghesuie acum printre standuri incarcate de carti, prospecte, cataloage si postere colorate. Joi au vizitat Tirgul aproape saizeci de mii de „profesionisti“ ai cartii.
Politicienii au fost si ei prezenti – mai ales cei „locali“, mai putin cei „nationali“, care, la Berlin, se bat pentru fotolii guvernamentale. Ministrul de externe Joska Fischer insa, originar din Frankfurt, a venit miercuri sa inaugureze centrul international al Tirgului.
- Standul Romaniei este mai mare si mai elegant decit in anii precedenti
Trec deci de la un pavilion la altul: editori italieni eleganti si relaxati fac afaceri intre un espresso si o cupa de spumante si reactioneaza amabil, uneori chiar si cu o gluma, la orice intrebare; francezii, preocupati si putin infumurati (ca de obicei), sau nu raspund la intrebari sau iti arunca un raspuns in doi peri. Standul Romaniei (pavilionul 5) este mai mare si mai elegant decit in anii precedenti, ceea ce indica o activitate editoriala vie. In primele zile, personalul mi s-a parut cam dezinteresat de public, insa, dupa lecturile publice ale Hertei Müller – care prezinta un volum de poezii publicat la Polirom – si sosirea lui H.R. Patapievici, directorul ICR-ului, atmosfera devine mai energica. Cei doi au participat la o discutie despre felul in care ingradirea libertatii personale in Romania comunista i-a influent