Paul Radulescu, de 40 de ani, a achizitionat in vara anului trecut circa 1.000 de metri patrati in comuna Olteni, aflata la circa 20 de kilometri de Bucuresti. Proiectul de casa il avea deja facut. Dupa ce a obtinut autorizatii de construire, a tocmit o echipa de muncitori si s-a apucat de treaba.
"Bugetul a fost foarte riguros intocmit, intrucat fondurile de care dispuneam erau limitate", isi aminteste Radulescu.
In toamna asta ar fi trebuit sa finalizeze lucrarile, insa planurile i-au fost date oarecum peste cap. "In ultima vreme, am fost nevoit sa bag mana tot mai adanc in buzunar. Bani in plus pentru instalatii, bani in plus pentru muncitori, bani in plus pentru materialele de finisaje. Parca nu se mai termina. Nu stiu daca reusesc sa termin pana da frigul", spune Paul Radulescu.
Probabil ca in situatia lui se afla si alti intreprinzatori care s-au apucat sa-si construiasca casa in regie proprie. Nici developerii imobiliari nu au scapat de majorarile de pret. Spre exemplu, reprezentantii companiei Triumf Construct, care are in derulare mai multe proiecte rezidentiale, au spus ca fata de anul trecut costurile de constructii au crescut cam cu 30%.
"Astfel si noi am fost nevoiti sa majoram pretul de vanzare cu circa 20%, renuntand insa la o parte din cota de profit", spune Leonard Buianu, director de vanzari la Triumf Construct. Compania are in constructie 40 de case in zona Otopeni, care vor avea preturi intre 100.000 si 121.000 de euro.
Unul din motivele majorarii costurilor in constructii este scumpirea fortei de munca. Iar cum muncitorii calificati se gasesc tot mai greu, proprietarii de firme nu-si permit sa nu-i plateasca cum se cuvine. In caz contrar, migrarea fortei de munca spre alte tari se va accentua.
"Spre exemplu, daca in 2004 un muncitor calificat era platit cu circa 500.000 de lei