ZIUA de Cluj trage un semnal de alarma cu privire la pretentiile exagerate si uneori absurde ale unei parti a minoritatii maghiare, pretentii care au toate sansele sa alimenteze sentimentele nationaliste romanesti de tip extremist.
La un an dupa ce clujenii l-au eliminat din administratia locala pe fostul primar antimaghiar al Clujului, tocmai pentru excesele sale fata de minoritatea maghiara, asistam la o recrudescenta a actiunilor si mesajelor de tip extremist ale asociatiilor societatii civile maghiare din Cluj si Ardeal.
Scandalul gropii din centrul Clujului, vopsirea stemei Ungariei Mari pe panourile de la intrarea in oras, cererea reinfiintarii Universitatii "Bolyai", pretentia asupra a 25% din UBB, finantarea de la bugetul de stat a Universitatii private maghiare "Sapientia", si mai ales solicitarea demisiei conducerii liniei maghiare din UBB sunt semne de rau augur pentru pacea interetnica a Clujului.
ZIUA de Cluj solicita autoritatilor sa nu marseze la aceste solicitari si sa stopeze excesele unei parti a minoritatii maghiare care tensioneaza inutil viata publica clujeana.
Perioada de acalmie si normalitate a vietii publice clujene a incetat acum doua saptamani, cand a izbucnit scandalul santierului arheologic din centru – asa-numita groapa numarul 2 din Piata Unirii. Primul scurtcircuit dintre primarul Boc si UDMR s-a stins greu, dupa negocieri de culise si o dezbatere publica care a stabilit modul de conservare al coloanelor romane descoperite de arheologi.
Opinia publica s-a calmat dupa aflarea vestii, dar un nou soc a venit peste cateva zile.
Cinci organizatii ale societatii civile maghiare, Consiliul Tineretului Maghiar din Romania (CTM), Comisia de Initiativa Bolyai (CBI), Asociatia Tineretului Maghiar din Ard