Statutul minoritatilor nationale aduce din nou in prim-plan divergentele din cadrul coalitiei de guvernare. Daca in urma discutiilor de luni liderii celor patru formatiuni pareau ca au ajuns la o intelegere, UDMR si PC au demonstrat ieri contrariul. In Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, propunerea Guvernului ca proiectul legii statutului minoritatilor nationale sa fie dezbatut in procedura de urgenta a fost respinsa din cauza PC.
Ca urmare, proiectul de lege va intra in dezbatere in procedura obisnuita. De asemenea, si propunerea Uniunii ca raportul de la proiectul legislativ sa fie depus in termen de 20 de zile a fost respinsa, tot din cauza absentei reprezentantilor PC.
Astfel, a fost adoptata propunerea PRM ca raportul sa fie depus in 45 de zile. Camera Deputatilor fiind camera decizionala, nu exista un termen de aprobare tacita asa cum s-a intamplat la Senat, iar discutiile in plen pot fi prelungite pe termen nelimitat.
Conservatorii au avut doi reprezentanti la sedinta: Daniela Popa si Adrian Mihai Sorjea. Acesta din urma a declarat ieri ca a plecat din sala pentru ca asa i-a cerut presedintele partidului. "Domnul Voiculescu m-a sunat si m-a chemat la el", a spus deputatul, adaugand ca la acea ora se desfasura biroul politic al PC. Potrivit purtatorului de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, reprezentantii UDMR ar fi trebuit sa ii anunte din timp ca vor sa faca aceasta "solicitare-surpriza".
In urma cu doua zile, Dan Voiculescu declara ca PC este un membru serios al coalitiei si "ne respectam toate angajamentele, semnate sau nu". Lucru greu de crezut de catre UDMR.
Vizibil suparat, presedintele Uniunii, Marko Bela, a declarat ca nu-i place ce s-a intamplat si ca intr-o coalitie oamenii ar trebui sa se inteleaga fara a fi nevoie sa stabileasca totul in detaliu. In opinia sa, procedura de urgenta ar fi fost mult mai potrivita pentru de