Cu o singura exceptie, pachetele de actiuni pe care le detin companiile de investitii financiare (SIF-uri) la Banca Comerciala Romana (BCR), ar putea depasi valoarea de piata a fiecarui SIF in parte. Consultantul financiar britanic KBW a evaluat BCR la 5,484 miliarde euro, ceea ce ridica valoarea unui pachet de 6%, cat are fiecare dintre SIF-uri, la 329 milioane euro.
Doar capitalizarea la zi a SIF Oltenia, echivalenta cu 359 milioane euro, depaseste, usor, valoarea posesiei in BCR. Piata bursiera romaneasca da SIF Muntenia o valoare de 301 milioane euro, iar SIF Transilvania e aproape egala cu SIF Banat-Crisana, cu o capitalizare de 281 milioane euro, respectiv 282 milioane euro.
SIF Moldova are o capitalizare la jumatatea posesiei la BCR, de numai 144 milioane euro. „BCR a atras atentia asupra evaluarii SIF-urilor, de aceea s-au si apreciat cotatiile lor la Bursa. Se dovedeste ca exista un discount destul de mare la SIF-uri si este de asteptat ca titlurile financiare sa evolueze in crestere.
Ele sunt inca subevaluate, dar performantele celorlalte detineri din portofoliul SIF-urilor sunt destul de opace", spune analistul financiar Matei Paun. De altfel, „SIF-urile depind de performanta actiunilor bancare din portofoliu, de unde obtin cele mai consistente profituri", spune Liviu Giugiumica, presedinte al BRD-SocGen Securities.
Cele cinci SIF-uri mai au pachete in jur de 5% si la BRD, a caror valoare data de Bursa oscileaza intre 137 milioane euro, in cazul SIF Oltenia si 118 milioane euro la SIF Banat-Crisana.
Indiferent care va fi pretul platit de bancile concurente, evaluarea facuta de KBW a tinut cont de performantele viitoare ale BCR, de evolutia previzibil pozitiva a pietei financiare romanesti, inca subdezvoltata si de perspectivele aderarii la UE.
Iata de ce putem spune ca valoarea de piata