In urma cu aproape doi ani, BERD si IFC cumparau impreuna un sfert din actiunile BCR. Cele 111 milioane de euro platite atunci de fiecare au reprezentat pentru acestea plasamente uriase la momentul respectiv, fiind urmarite cu ingrijorare de la Washington sau de la Londra.
Acum, vor fi recuperate cu prisosinta. In fapt, castigul la care BERD si IFC pot spera in urma ultimei etape de privatizare a bancii, ii face sa paleasca de invidie chiar si pe cei mai tari administratori de fonduri private. "Orice fond si-ar dori sa obtina astfel de castiguri, dar din pacate nu sunt decat foarte rar posibile", spune Cristian Nacu, vicepresedintele Enterprise Investors.
La vanzarea Orange, compania sa a reusit, dupa cinci ani, o crestere de patru ori a valorii de cumparare. In cazul BERD si IFC, cresterea poate fi de trei pana la cinci ori, dupa numai doi ani.
Valorile de piata estimate pentru BCR de catre mai multe banci de investitii arata ca BERD si IFC pot spera, impreuna, la un profit insumat de circa un miliard de euro, fiind, alaturi de salariatii bancii si SIF-uri, marii castigatori ai privatizarii.
In urma cu mai putin de doi ani, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Finance Corporation (IFC), divizia de investitii a Bancii Mondiale, plateau fiecare 111 milioane de euro pentru cate un pachet de 12,5% plus o actiune la Banca Comerciala Romana (BCR). Dupa esecul incercarilor anterioare de privatizare, statul era la momentul respectiv "strans cu usa".
La cele doua institutii de prestigiu a trebuit sa apeleze pentru a demara credibil procesul de privatizare si pentru a convinge potentialii investitori ca banca va fi restructurata si administrata corect.
Pretul platit atunci de BERD si IFC s-a situat chiar sub valoarea contabila a BCR (multiplicatorul Book Value a fost d