Nu stiu daca ICR a avut de gind sa organizeze o intilnire asemanatoare celei de la Iasi. Nu stiu nici de intentia altor institutii culturale, cum ar fi Uniunea Scriitorilor sau Ministerul Culturii si Cultelor. Cert este ca la noi, pina acum, nu s-a intimplat nimic legat de programul Les Belles Etrangères, cu exceptia intilnirii de la Iasi. De ce ar fi importanta o actiune de promovare si in Romania?
Pentru ca, asa cum chiar cei sase scriitori au spus-o, pleaca in Franta fara ca literatura lor sa fie cunoscuta macar aici. Ar mai fi ceva timp pina in noiembrie, cind vor pleca in Franta pentru a le vorbi oamenilor de acolo despre literatura romana, ceea ce nu e putin lucru. Nu e o noutate ca, pentru multi straini, capitala Romaniei este Budapesta, in timp ce altii nici nu au auzit de Romania. Sau au auzit, dar nu chiar de bine. stiu, de exemplu, ca asasina fratelui Roger este o romanca. E greu de crezut ca oamenii se vor bate pentru a intra la lectura scriitorilor nostri. Numai ca organizatorii francezi au avut in vedere pina si acest nu tocmai neinsemnat detaliu. Site-ul Les Belles Etrangères este generos: fotografii, referinte critice, date biografice, materiale de presa. Jurnalisti francezi au venit in Romania pentru a face interviuri sau sedinte foto cu scriitorii. S-a facut un film despre ei, care va rula, cit timp vor fi in Franta, pe canalul Arte. Va fi tiparita o antologie cu textele lor. Daca Institutul Cultural Roman (sau Uniunea Scriitorilor sau MCC) a planuit sa faca ceva pentru cei doisprezece scriitorii, in Franta sau aici, atunci cu siguranta va fi o mare surpriza.
Pe site-ul Institutului, care, dupa cum se poate observa, este adus la zi, nici pomeneala de cei doisprezece. Nicaieri, nici la „Evenimente“, nici la „Cultura romana in lume“. Poate o fi lipsit de importanta ca romanul Dimineata pierduta al Gabrielei Adamesteanu a apa