Alocarea pentru Educatie a 3,7% din PIB va pune lacatul pe portile a jumatate din facultatile romanesti de stat, au atras ieri atentia reprezentantii federatiilor sindicale din invatamant. Pentru Alocarea pentru Educatie a 3,7% din PIB va pune lacatul pe portile a jumatate din facultatile romanesti de stat, au atras ieri atentia reprezentantii federatiilor sindicale din invatamant. Pentru finantarea de baza a universitatilor este nevoie de 12.767 miliarde de lei, iar tot bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii este de 38.000 miliarde de lei, a declarat, ieri, Razvan Bobulescu, presedintele FNS "Alma Mater".
"Este nevoie de o alocatie de 5 la suta din PIB pentru ca sistemul sa functioneze si pentru a face reforma in educatie", a precizat Mircea Miclea, ministrul educatiei si cercetarii, dupa sedinta comuna de ieri a comisiilor de invatamant din Camera Deputatilor si Senat. Aceasta solicitare echivaleaza cu aproximativ 13.000 miliarde de lei, bani care nu pot fi acoperiti prin realocarile de la serviciile secrete si Parlament, a mai spus ministrul demisionar. Dezbaterile pe tema bugetului de anul viitor al invatamantului i-a adus la aceeasi masa cu parlamentarii si cu oficialii Executivului si pe reprezentantii sindicatelor din invatamant. Discutiile au fost suspendate dupa doua ore, din cauza absentei ministrului finantelor publice, Sebastian Vladescu, urmand a fi reluate astazi.
Profesorii si studentii au facut pomana pentru invatamant
"Raportul de tara pozitiv fara 6% din P.I.B.?", "Noi v-am votat, voi ne-ati uitat!", "Sa traiti voi bine cu o bursa de rusine!", "Vrem camine, nu ruine!", au scandat ieri studentii si profesorii, prezenti la mitingul de protest organizat in fata Institutului Politehnic Bucuresti. Peste 280.000 de salariati din invatamantul preuniversitar si superior din intreaga tara, membri ai Federatiei Sindicatelor Libere