Piata bursiera a reactionat, ieri, negativ, dupa dezvaluirea celor doi finalisti ramasi in cursa pentru achizitionarea BCR, respectiv Erste Bank si BCP Millennium. Cotatia blue-chipsurilor a coborat cu 1,3%, iar titlurile societatilor financiare au pierdut 1,1% din castigul acumulat in ultima perioada. Scaderea la nivelul intregii piete a fost de 0,9%.
Analistii din piata sperau ca unul dintre cei doi competitori sa fie Deutsche Bank, dupa cum circulau zvonurile, o institutie bancara cu renume international. "S-a resimtit o oarecare dezamagire in randurile investitorilor, care asteptau ca o banca mare sa fie printre finaliste, precum Deutsche Bank. Eu cel putin sunt dezamagit", afirma Florin Catinas, broker la WBS Romania.
O data ce au aflat rezultatul, investitorii n-au mai avut rabdare si au decis sa-si marcheze profiturile, adauga brokerul. Scaderile au avut loc pe volume mari, si nu doar in cazul SIF-urilor, ci si al Bancii Transilvania sau Rompetrol Rafinare.
Nu este un semnal tocmai favorabil pentru tendinta viitoare a pietei, deoarece, potrivit brokerilor, corectiile negative consecutive, in conditiile vanzarii unor pachete mari de titluri, ar putea inversa trend-ul pietei. Ieri a fost prima zi de depreciere mai mare a actiunilor, exceptand Petrom, dupa o perioada de crestere intensa a pietei. Brokerii nu pot anticipa ce v-a urma.
"Probabil, maine va fi o zi in care majoritatea investitorilor se vor intreba care va fi pasul urmator. Este posibil ca unii sa aleaga sa mai astepte si sa nu cumpere, iar altii vor incerca sa se bucure de profit", spune Catinas.
Valoarea totala a tranzactiilor s-a mentinut ridicata, la 52,4 milioane lei, adica 14,5 milioane euro.
O evolutie negativa, la care nu se asteptau brokerii, a inregistrat-o Rompetrol. La doar o zi de la prezentarea rezultatelor financiare