Acum cînd strugurii s-au copt, cînd frunzele toamnei se pregătesc să ne părăsească, cînd butoaiele şi tocitoarele sînt scoase de prin crame şi pivniţe, vă dezvălui cîteva reţete de preparare a vinului. Ele sînt culese dintr-o carte de bucate ce a trecut prin mîinile mai multor boieri şi boieroaice din secolul al XVIII-lea. Vin doftoresc şi crăiesc . Ia rădăcină de anghelină dram- 16, galanga, cardamomo amomo (ghimbir), udagaci (lemn de aloes), ana dram 3, coji de lămîe, coji de năramză, sămînţă de coliandru ana dram 4, grăunţe de genepro (ienupăr) dram 8, scorţişoară dram 12, cuişoare dram 2. Toate acéstea le pisează gros şi le pune într-un săculeţ de pînză supţire, rară, şi-l leagă slab la gură. Deci îl spînzură într-un buriu (butoi) cu must de védre 10 şi-l lasă să stea pînă în primăvară, cînd să pritocesc vinurile, şi atuncea să scoţi săculeţul, iară de băut să să bea ca şi alte vinuri noao. Alt fel. Să iai strugurii şi-i pune să să zvintéze la soare 4-5 zile, curăţind broboanele céle putrede. Deci mustéşte-i de-i fă must şi ia de acest must védre 10-12 de-l bagă într-un buriu şi pune înlăuntru, în buriul cu mustul, acéstea: anghelică tăiată bucăţi dramu 80, coliandru întreg dram 40, cuişoare dram 3 şi lasă-le înlăuntru să fiarbă mustul cu dînsele. Alt fel. Să iai flori de lăuruscă (viţă sălbatică) uscate bine la umbră, mîini 2, flori de soc iar uscate, mîini 2, coliandru pisat gros, mîini 3, pune-le într-un săculeţ de pînză supţire, rară, şi-l spînzură într-un buriu cu must, védre 10-12, să ajungă la mijloc, şi lasă-l să stea să fiarbă cu el zile 10-12, storcîndu-l în bute în toate serile săculeţul, apoi îl scoate şi-l astupă bine buriul. Alt fel. Să iai rozmarin, jaleş, izmă, pelin, ana mîini 2, să le pui într-un buriu cu vedre 10-20 vin roş, să fiarbă cu iale, într-un săculeţ, cum se-au zis la célelalte vinuri, şi după ce va fiarbe, să scoţi săculeţul cu erburi