Doar patru societati hunedorene vor fi pasuite in privinta conformarii la normele europene de mediu dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Este vorba despre Termocentrala Mintia, Termocentrala Paroseni, Mittal Steel Hunedoara si Cilindrul Calan. Aceste unitati au primit diverse amanari in procesul de aducere a capacitatilor de productie la normele de protectia mediului aplicate in UE, in urma negocierilor purtate de Guvernul de la Bucuresti.
Intr-o categorie intermediara se situeaza alte patru societati hunedorene: Refractara Baru Mare, Carpatcement (CASIAL), Carmeuse SA (fabrica de var de la Chiscadaga) si Avicola Mintia. Acestea trebuie sa inceapa, pana in decembrie anul acesta, sa depuna actele pentru obtinerea autorizatiilor integrate de mediu, eliberate in cazul firmelor nevoite sa-si schimbe intregul flux de productie pentru a reusi sa se ridice la standardele europene in domeniu. Termenul de conformare este fixat tot la 1 ianuarie 2007.
Cei mai multi bani vor fi cheltuiti de fostul combinat siderurgic din Hunedoara, apartinand acum omului de afaceri britanic Lakshmi Mittal. Pentru a ajunge la standarde de mediu europene, societatea va inghiti circa 80 de milioane de euro, dar a fost pasuita pana in 2014. Programul trebuia inceput inca de anul trecut, cu o serie de investitii in valoare de 7,2 milioane de euro, dar Mittal Steel nu a cheltuit inca nimic in cadrul planului convenit cu Ministerul Mediului.
Apa poluata ajunge in Ungaria
Nici un primar din judetul Hunedoara nu a reusit pana acum sa rezolve problema resturilor menajere prin aplicarea de solutii europene. Edilii marilor orase se dau peste cap, de mai bine de doi ani, sa realizeze cate o groapa ecologica, dar nici una dintre comunitati nu-si poate permite sa cheltuiasca zeci de milioane de euro pe asa ceva. Acum se vorbeste de realizarea unui deponeu care