Mai multi senatori PSD si PRM au sesizat, miercuri, Curtea Constitutionala in legatura cu articole din Regulamentul Senatului, inclusiv cel referitor la revocarea din functie a presedintelui acestei Camere. Autorii sesizarii apreciaza ca articolul 30, referitor la revocarea din functie a presedintelui Senatului, reglementeaza o solutie de revocare, "urmare a «jocurilor politice» facute dupa constituirea Senatului, adica, ca urmare a intelegerilor politicianiste aparute ulterior, cu sfidarea principiului configuratiei politice a fiecarei Camere, consacrat de Constitutie". Ei invoca Decizia nr. 46 / 1994, precum si alte decizii ulterioare ale Curtii Constitutionale, legate atat de Regulamentul Senatului, cat si de Regulamentul Camerei Deputatilor, care au statuat ca solutiile din Regulamentul Camerelor, de revocare a presedintelui, ca de altfel a oricarui membru, la diverse initiative parlamentare, sunt neconstitutionale.
In opinia senatorilor contestatari, "revocarea presedintelui Senatului, ca de altfel si a presedintelui Camerei Deputatilor, inainte de expirarea mandatului Senatului, respectiv al Camerei Deputatilor, nu poate fi reglementata prin Regulamentele acestora, decat la initiativa exclusiva a grupului parlamentar care a sustinut candidatura si numai pentru abateri grave in exercitarea functiei".
"Schimbarea ulterioara a «configuratiei politice», ca urmare a jocurilor politicianiste, ca urmare a dezertarilor dintr-o tabara politica, deci a traseismului politic, cum se preconizeaza prin Regulamentul Senatului adoptat, nu poate avea relevanta in ceea ce priveste revocarea presedintelui, nu poate constitui un temei constitutional al revocarii", se arata in sesizare.
De asemenea, PSD si PRM cer Curtii Constitutionale sa dispuna suspendarea aplicarii art. 30 din Regulament, in ipoteza in care procedura in fata Curtii, pentru solutionarea s