Steaua de Mare 1(Foto: )
Institutul National de Cercetare si Dezvoltare Marina „Grigore Antipa“ din Constanta se afla in posesia unei nave de cercetare marina, denumita Steaua de Mare 1.
Aceasta a fost lansata de santierele navale USKA din Polonia in anul 1981, ca urmare a unei comenzi speciale realizate la acea data de catre Institutul Roman de Cercetari Marine Constanta in vederea efectuarii unor cercetari oceanografice, biologice, chimice, fizice, cercetari halientice si de tehnica pescuitului.
Nava apartine tipului constructiv B410 si are o serie de adaptari destinate misiunilor de cercetare marina de nava oceanografica.
Potrivit reprezentantilor Institutului, nava se remarca prin lungimea de 25,80 m, tonaj registru brut 139, propulsor sulzer-puck de 570 cp, viteza de croaziera de 11 noduri, iar autonomia operationala a acesteia este de 15 zile pe mare fiind capabila a activa in toate marile in zona de navigatie pana la o distanta maxima de 200 mile marine de tarm.
De asemenea, potrivit afirmatiilor directorului de Strategii si Coordonare, din cadrul Institutului, Nicolae Pascalopol, inca din 1981, de cand a fost adusa in Portul Tomis, multa vreme a fost singura nava de cercetare oceanografica operativa a Romaniei.
Intre 1984-1985, aceasta nava a fost prezenta in apele Somaliei pentru executarea unui program de evaluare a resurselor pe coastele locale alaturi de trailerele Clabucet si Bahlui.
In cadrul misiunilor desfasurate de aceasta nava au primat inca de la inceput cele din Marea Neagra, in apele de control, si au avut ca obiect de desfasurare cercetari oceanologice complexe care au constat in cercetari oceanografice, fizice, chimice, biologice, cercetari halientice si de tehnica pescuitului.
Steaua de Mare 1 lucreaza in colaborare cu ANR
Dupa anul 1992, nava a