Liderii statelor membre ale Uniunii Europene s-au reunit pentru mai bine de opt ore, ieri, la Hampton Court, in apropiere de Londra, in cadrul unui summit propus de presedintia britanica a Uniunii, pentru a dezbate masurile pe care Europa trebuie sa le ia pentru a preveni efectele nefaste ale globalizarii, cu tendinta evidenta de a amana pentru luna decembrie dificilele dezbateri asupra bugetului european.
In acest context, José Manuel Durao Barroso, presedinte al Comisiei europene, nu spera, la deschiderea reuniunii, decat in adoptarea unei singure masuri concrete: crearea unui fond european care sa vina in ajutorul salariatilor afectati de restructurari. Cum era de asteptat, au aparut voci sceptice, precum cele ale premierului danez, Fogh Rasmussen, sau estonian, Andrus Ansip, care nu considera necesar un astfel de fond, ci promovarea unei piete a muncii mai flexibile si mai dinamice.
Cu numai o zi inainte, Tony Blair si-a facut cunoscuta in Parlamentul european pozitia pe care avea sa o sustina si la summit. In conditiile in care in Europa se confrunta doua viziuni, una mai liberala si o alta pronuntat sociala, Tony Blair a cerut inainte de toate realizarea unui acord asupra directiei economice adecvate pentru Europa, definirea noilor prioritati de actiune, pentru ca pe aceasta baza sa se ajunga la un acord bugetar abia la summit-ul din decembrie. Premierul belgian, Guy Verhofstadt, a considerat ca actualul summit a fost necesar, dupa aproape 4 luni de tacere a presedintiei britanice. ''In fata mondializarii nu este necesar doar un raspuns defensiv, ci si unul ofensiv, cu o strategie socio-economica si cu o politica industriala adecvata a tarilor din zona euro'', a spus Verhofstadt.
Liderii statelor membre ale Uniunii Europene s-au reunit pentru mai bine de opt ore, ieri, la Hampton Court, in apropiere de Londra, in cadrul unui summit propus de