Una dintre formele de exprimare care ar putea trece dincolo de bariere este dansul. Si mai ales dansul clasic indian.
Anca Anghelina stie asta mai bine decat probabil orice roman. Bharata Natyam. Dans clasic indian cu radacini incoltite in sudul Indiei (in statul Tamil Nadu) acum mai bine de 2.000 de ani. Anca stie aproape totul despre el. Povesteste cu pasiune si cu detalii. Echilibru. E cuvantul care atrage atentia. Dansul e pur, abstract (Nritta) sau sugestiv, interpretativ (Nritya), in care fiecare gest e incarcat de semnificatie, de mesaj. "E ca si cum ai spune o poveste", explica Anca.
In Bharata Natyam solista poate interpreta mai multe personaje, pe rand, in acelasi dans, poate transmite o multitudine de mesaje. "Este vorba despre un dans in care ma regasesc cu totul. Parca imi reamintesc pe masura ce invat", marturiseste ea. De mica a fost pasionata de dans clasic sau de balet. O data cu descoperirea Sahaja Yoga la inceputul anilor â90, incepe sa inteleaga si cultura indiana. Din 1996, romanca incepe sa studieze Bharata Natyam. La inceput au cursuri introductive, casete video si carti. Vremea a trecut si, acum doi ani, Anca a venit in India.
ESENTA. De ce India? "Stilul traditional de predare a formelor clasice de arta, care implica multa disciplina, te ajuta sa asimilezi aceasta arta in esenta fiintei tale. In plus, intelegand India, simti altfel si dansul clasic indian. Cel mai si cel mai mult imi lipsesc mancarurile romanesti. Cat despre locuri si oameni, am luat totul cu mine. Ma gandesc la Romania in fiecare zi", spune Anca.
Doua milenii ne despart de inceputurile Bharata Natyam. Atunci se dansa in temple, iar dansatoarele se numeau Devadasi si erau foarte respectate. Comunitatea de muzicieni si dansatori era atasata templului, iar spectacolele erau gratuite. Dansul decade o data cu intrarea Indiei sub dominatie engleza, asa in