Totusi, influenta acestora in partidele din care fac parte, la nivel decizional, variaza de la caz la caz: de la presedintele de paie Emil Boc, la oamenii din umbra din PSD sau PNL.
Cu exceptia lui Emil Boc, care a reusit sa ajunga la sefia PD-ului, cei mai influenti politicieni clujeni sunt cei din cadrul PSD. "Grupul de la Cluj", coagulat in jurul lui Ioan Rus, Vasile Dincu si Vasile Puscas, a jucat rolul central la congresul din luna aprilie, cand l-a impiedicat pe Ion Iliescu sa revina la sefia partidului pe care l-a fondat, propulsandu-l pe Mircea Geoana.
Cu aceeasi ocazie, Ioan Rus a devenit vicepresedinte al PSD, asigurand prezenta clujenilor in conducerea partidului. De asemenea, clujenii si-au plasat un om in delegatia observatorilor romani la Parlamentul European (PE), pe senatorul Vasile Dincu.
Fiecare dintre cei trei clujeni conduce cate un departament in asa-zisul „Guvern din umbra" al PSD-ului: Rus este sef la Administratie si Interne, implicandu-se activ in dezbaterea privind reforma administratiei publice; Dincu se afla la conducerea departamentului de Cultura, iar Puscas urmareste activitatea Guvernului in domeniul integrarii europene.
Oamenii din umbra
Rolul pe care si l-a asumat Ioan Rus, cunoscut ca apropiat atat al lui Adrian Nastase, dar si al lui Mircea Geoana, este mai putin vizibil. Pe fondul unor neintelegeri publice, din august, intre cei doi lideri, Rus si-a asumat rolul de mediator. „I-am batut cap in cap, pana li s-au amestecat ideile", a afirmat Rus.
Cu toate acestea, influenta pe care o are Rus pe langa Geoana, sau influenta lui Vasile Dincu, ca si „strateg al partidului", pare sa se fi diminuat in ultima perioada, pe fondul unei nemultumiri crescande a clujenilor fata de prestatia