Conform ultimelor statistici pentru primele noua luni ale anului, exporturile FOB/ CIF depasesc importurile cu 6,59 miliarde de euro, nivel cu 41% mai mare decat cel inregistrat in perioada similara a anului 2004, insa nivelul de luat in seama este cel al preturilor FOB/ FOB, acesta situandu-se in limite normale, chiar daca a crescut cu 47% pana la 4,82 miliarde euro, spune un analist.
"Cineva trebuie sa plateasca pentru aceste importuri si cum incasarile din exporturi nu acopera intreaga suma, va creste cererea pentru euro si dolari in detrimentul monedei nationale. Dar asta nu trebuie sa se intample imediat si bineinteles ca poate fi (inca) controlata de BNR", considera insa Florin Citu.
Desi analistii au pareri divergente asupra a ceea ce se va intampla cu moneda nationala catre sfarsitul anului, tendinta de apreciere valutara de pe pietele internationale ale dolarului si monedei unice ar putea arunca leul catre 36.500 lei vechi pentru 1 euro si aproape 31.000 de lei pentru un dolar catre sfarsitul anului, considera unii analisti.
"Presiunea de depreciere pe care o exercita asupra leului cresterea importurilor, dar si conditiile pietei internationale ar putea trimite cursul catre 36.500 lei pentru un euro in ultimele doua luni ale anului", afirma analistul BAC Investment Bank, Florin Citu.
Conform statisticilor privitoare la cresterea productivitatii, care a fost de doar 1,4% pana in august, cresterea importurilor poate fi reflectata in primul rand de o crestere a consumului.
Ritmul modest de crestere al productivitatii, cat si contributia slaba a agriculturii in ponderea exporturilor, in urma inundatiilor, si o oarecare scadere a activitatii din constructii ne vor conduce catre un Produs Intern Brut mai mic anul acesta, decat cel prognozat.
In acest context, cresterea economica de 5,7%, si chi