Seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, le-a explicat ieri patronilor romani reuniti la Forumul International de Investitii - editia a V-a, organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei, ca in cazul companiilor care nu se vor pregati in vederea integrarii in Uniunea Europeana acest moment ar putea insemna disparitia lor de pe piata.
"Pentru cei pregatiti integrarea si intrarea pe o piata de cateva sute de milioane de consumatori va insemna prosperitate. Pentru cei nepregatiti integrarea poate insemna disparitia", a explicat ambasadorul european la Bucuresti.
Potrivit datelor prezentate participantilor la Forum, investitiile straine directe in Romania s-au majorat pe primele sapte luni ale acestui an cu 21,9% fata de perioada similara a anului trecut, atingand un volum de 1,796 miliarde de euro.
Industria continua sa conduca in topul preferintelor investitorilor straini (cu 54,5% din total), urmata de sectorul serviciilor (cu 19,7%), comert cu ridicata, comert cu amanuntul, transport, turism si agricultura. Volumul cel mai mare de investitii a venit din partea cetate-nilor din Austria, urmati de cei din Olanda, Franta, Germania si Italia.
Oficialii romani le-au amintit participantilor ca in anul 2004 jumatate din investitiile straine din Europa de Est au mers in Romania.
Potentialii investitori in agricultura au fost informati despre volumul finantarilor comunitare din perioada urmatoare. "Anul viitor se va incheia programul SAPARD, dupa absorbtia a inca 600 milioane de euro.
Dupa SAPARD va urma o etapa mult mai ampla, in care in prima faza vor veni fonduri comunitare de 4,4 miliarde de euro, din care 2,3 miliarde de euro pentru dezvoltare rurala", a anuntat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Mugur Craciun.
In perioada urmatoare vor fi finantate 3.000