Editia 2005 a Festivalului a reprezentat prilejul lansarii unui nou disc din cadrul colectiei «Musique des Spheres» produsa de Institutul Francez cu sprijinul BRD - Groupe Société Générale. Este vorba despre Paris -Transylvania Express - Nicolas Simion Group (Nicolas Simion - saxofon, Olivier Gatto - contrabas, Benjamin Henocq - baterie si David Patrois - vibrafon).
"Inceputul este facut printr-un "Cantec de leagan", iar incheierea cu un "Colind", as spune ca am urmat un fel de ritual, ca si cum am fi inceput o plimbare imaginara din anii copilariei pana la Sarbatorile Craciunului... strabatand acel spatiu mioritic atat de bine descris de Lucian Blaga" a declarat Nicolas Simon.
Practic cei cinci muzicieni si-au adus aportul prin experienta si personalitatea lor, imbogatind paleta sonora cu multa sensibilitate si daruire! De fapt se poate vorbi de un jazz romanesc adevarat, cantat cu multa pasiune de muzicieni straini! "Aici as dori sa mentionez intentia mea de ani de zile, de a continua ceea ce Jancsy Körössy si Richard Oschanitzky au inceput prin anii '60, ei fiind pionierii adevaratului jazz romanesc, cei care au avut curajul sa cante si sa compuna piese de jazz in stil romanesc, precum au facut Enescu si Bartok in felul lor, la inceputul secolului XX" a mai declarat Nicolas Simon.
O alta prezenta inedita pentru publicul bucurestean a fost Emy Jazz Quartet, care, in aceasta perioada s-a aflat in turneul de promovare Swing de Paris. Ajuns la 20 de ani in Franta, liderul cvartetului Emy Dragoi a avut colaborari cu unele dintre cele mai cunoscute nume ale jazz-ului mondial. Primul album "Accordéon Steeple" a fost inregistrat in colaborare cu pianistul Antoine Hervier, combinand stilul clasic cu cel de jazz. Al doilea album, intitulat "La ballade de Claudia" este consacrat in intregime muzicii de jazz.
Prezenta pe scenele festivalului a grupului