Depistarea in Israel a doi membri Hamas care au studiat Stomatologia in Romania redeschide un subiect serios pentru noi. Acela privind relevanta surselor arabe racolate inainte de 1989.
Unitatea Speciala de Lupta Antiterorista din cadrul Departamentului Securitatii Statului a fost creata in anii â70, pentru a preveni si combate terorismul in Romania. Dupa atentatul de la München din 1972, veneau semnale privind acutizarea conflictului palestiniano-israelian. Romania era unul din putinele state din blocul comunist ce avea relatii diplomatice cu Israel, in paralel cu o cooperare politica, economica si militara ampla cu lumea araba. Am fost printre primii care au recunoscut Organizatia pentru Eliberarea Palestinei si care l-au primit pe Yasser Arafat ca pe un sef de stat. Mii de studenti musulmani studiau la Bucuresti, Timisoara, Cluj si Iasi.
La Neptun, au avut loc in 1986, se pare, primele discutii oficiale intre israelieni si palestinieni.
Cu toate acestea, obiectivele israeliene si americane de la noi au fost amenintate in ultimii 30 de ani. Relatiile de exceptie ale lui Ceausescu in lumea araba nu au ferit tara noastra de atentate. In 1984, un diplomat iordanian a fost ucis de un terorist al organizatiei Abu Nidal la Hotel Bucuresti. In 1985, doi ofiteri USLA au murit la datorie in Grozavesti, incercand sa dezamorseze o bomba plasata intr-o masina de un membru al organizatiei Fratii Musulmani, iordanianul Atef Saleh Salah Al-Zouabi. Cazul acesta devine brusc relevant dupa 20 de ani.
Am amintit doar aceste doua cazuri pentru a demonstra ca fanatismul nu tine cont nici de relatii politice, nici de prietenii.
Revenind la cei doi dentisti Hamas, arestarea lor ne demostreaza un fapt. Ca in terorism informatiile pot fi relevante pana la moartea suspectilor. Exploatarea surselor trebuie mentinuta peste ani. Serviciile israeliene de s