"Ferdinand al VIII-lea, Regele Spaniei", in regia si adaptarea Iarinei Demian, dupa "Insemnarile unui nebun" de N.V. Gogol. Premiera oficiala, astazi si maine, la Sala Studio a Teatrului de Comedie. Motto-ul pe care actrita si regizoarea Iarina Demian l-a ales ca sa ilustreze, in cateva cuvinte, esenta nebuniei, in general, si esenta frumoasei si profundei nebunii a acestui spectacol, in particular, este acesta: "Daca i se pare cuiva, intre voi, ca este intelept in veacul acesta, sa se faca nebun, ca sa fie intelept" (1 Cor. 3, 18).
RASUâ, PLANSUâ. Tanarul nonconformist, dar mai ales ne-conformist. Artistul care transforma totul intr-o metoda de-a se opune limitarilor. Artistul care plange acolo unde se rade si rade acolo unde se plange, ca sa fie sigur ca nu rateaza nici un punct de vedere. Nici o fateta a vietii redusa la situatie. Protagonistul spectacolului care, atunci cand s-a intalnit prima data cu personajul sau, Axenti Ivanovici, a ras. "In hohote. Apoi, m-a facut sa plang. Intr-un final, a tacut. Am tacut si eu...", spune el. Dupa experienta "nebuniei" lui Gogol, Tudor Chirila e actorul care s-a regasit perfect in rolul lui. Pentru ca-i aduce aminte de monologul care i-a refuzat admiterea la Teatru, acum 8 ani. Pentru ca e textul lui Gogol, pentru ca e esenta ruseasca care-l apropie de propria sa descendenta ruseasca. Pentru ca, a spus el, miscat, la conferinta de presa care anunta premiera spectacolului, "e cel mai important rol din viata mea. E poate cel mai frumos cadou pe care l-am primit in ultimii ani".
POVESTE VECHE, ECHIPA NOUA. Alaturi de Tudor Chirila care, printre multumiri a strecurat si o marturisire, in parte regret, in parte satisfactie, "Eu n-am mama, am regizor!", in spectacol au fost distribuiti studenti la actorie sau tineri absolventi: Adina Andrei si Alina Grigore, ambele in rolul Mavrei si al Sophiei, pe rand, "Ca sa nu