Romania a anuntat un plan ambitios de reforma a Organizatiei de Colaborare Economica la Marea Neagra (OCEMN). Printre obiectivele anuntate, si orientarea politica si economica mai ferma a statelor Romania a anuntat un plan ambitios de reforma a Organizatiei de Colaborare Economica la Marea Neagra (OCEMN). Printre obiectivele anuntate, si orientarea politica si economica mai ferma a statelor membre catre spatiul Uniunii Europene. Foarte multe dintre proiectele romanesti depind de acordul consensual al statelor membre. Printre acestea, un loc important ocupa si Rusia. Pentru a afla reactia initiala a Moscovei la propunerile lansate de Romania, l-am intervievat pe seful delegatie ruse la Sesiunea Consiliului Ministrilor de Externe al OCEMN de la Chisinau, Aleksandr Iakovenko.
- Care este pozitia Rusiei in ceea ce priveste planul romanesc de reformare a OCEMN, dat fiind faptul ca Mihai Razvan Ungureanu a anuntat ca intentioneaza sa propuna schimbarea sistemului de vot in organizatie prin introducerea votului majoritar?
- Sunt mai multe sisteme de vot. Este acela din ONU, atunci cand o parte din hotarari se iau prin consens, iar o alta parte prin vot majoritar. Mai este sistemul din FMI, acolo unde functioneaza votul proportional, in functie de marimea contributiei fiecarei tari. Votul consensual este folosit, de asemenea, in OSCE. Cum se vede, exista mai multe variante, de aceea noi suntem gata sa analizam toate variantele. Initial, Rusia a sustinut principiul votului proportional, in functie de importanta si contributia fiecarei tari la organizatie.
- Rusia este gata sa inceapa, impreuna cu tarile din organizatie, negocierile pentru semnarea unui tratat de colaborare, inclusiv in plan politic, intre OCEMN si UE?
- Noi am sustinut propunerea de a incepe o colaborare de anvergura cu UE, a fost adoptata o Declaratie comuna referitoare la aceasta