Cheltuielile pentru investitii, asa cum se regasesc ele in datele Institutului National de Statistica, arata ca in Romania nivelul economisirii este la un nivel extrem de scazut. La finele anului 2004, ponderea investitiilor din totalul cheltuielilor dintr-o gospodarie reprezenta doar 1,1% din totalul cheltuielilor intreprinse. Concluzia fireasca este aceea ca satisfacerea nevoilor de baza de consum, precum si plata impozitelor si contributiilor de asigurari sociale stranguleaza orice fel de tentativa de a pune ceva deoparte. Altfel spus, cei mai multi romani isi canalizeaza marea majoritate a resurselor catre supravietuire.
72% din cheltuielile toatale ale unei familii merg catre consum. Termenul in sine este destul de vag. De aceea am incercat sa patrundem mai adanc in miezul sau pentru a vedea pe ce se duc banii romanilor. De departe, pe un loc fruntas se afla cheltuielile pentru produse agroalimentare si bauturi nealcoolice (46,4% din totalul cheltuielilor unei gospodarii). Restul banilor merg catre plata facturilor la apa, electricitate sau gaze. Daca ne gandim ca romanii nu economisesc pentru ca merg la teatru, film sau stau prin cafenele si restaurante este cum nu se poate mai fals. Sub 5% din consum este canalizat catre recreere.
Impozitele mari, frana in calea economisirii
O alta piedica in calea economisirii este si nivelul impozitarii, contributiile mari la bugetele de asigurari sociale, precum si alte cotizatii, impozite sau taxe cu o pondere mai redusa. Toate acestea la un loc scot din buzunare peste 12% din totalul cheltuielilor unei gospodarii.
De remarcat este faptul ca acest procent dat de INS reprezinta o medie la nivel national. Discrepantele sunt insa uriase pentru diferitele categorii de populatie. Un salariat poate plati pana la de 16 ori mai mult catre bugetul de stat decat un agricultor. Nivelul taxelor lo