Bancherii ne pun sa alegem: ori economisire, ori credite ieftine
Nici n-au scazut bine dobanzile la creditele in lei, sub presiunea provocata de BNR prin blocarea creditarii in valuta si reducerea la 1% a dobanzii la care bancile comerciale pot plasa surplusurile de lichiditati, ca bancherii incep sa vorbeasca de perspectiva unor cresteri de dobanzi.
Dobanzile la creditele in lei vor creste din nou anul viitor pentru ca bancile care practica acum preturi de dumping nu vor avea resurse sustenabile in timp pentru a refinanta credite atat de ieftine, afirma Nicolae Danila, presedintele BCR.
"Tot mai multe banci s-au vazut blocate in a mai oferi credite in valuta si ca urmare acum arunca pe piata credite in lei aproape la orice cost. Este evident ca nu pot rezista in ritmul acesta, avand in vedere ca nu exista surse de finantare in lei pe termen mediu si lung", a declarat Danila.
El arata ca si in Ungaria, de exemplu, unde inflatia este sensibil mai scazuta decat in Romania, dobanzile la creditele in moneda nationala se situeaza la 11-12% pe an.
Si Petre Bunescu, vicepresedinte al BRD-SocGen, crede ca actualul trend de scadere a dobanzilor este nesustenabil, mai ales in cazul depozitelor, fiind de asteptat un "reflux inevitabil".
In ultima luna, confruntate cu sistarea creditarii in valuta, multe banci s-au lansat intr-o cursa a reducerii dobanzilor la creditele in lei.
Confruntandu-se cu o cerere insuficienta pentru finantari in moneda nationala, bancile n-au ezitat sa sacrifice dobanzile la depozite pentru a putea ieftini si mai mult creditul in lei, pana la 7-8% pe an, fara a renunta insa la marjele consistente.
"Nu este admisibil ca diferenta dintre dobanzile platite de banci si cele incasate sa se mentina atat de mare, parca ar fi batuta in cuie.
Indiferent daca dobanda de re