La minut Desi fast-food-urile sunt recunoscute ca facand parte din sursele de "degradare" a sanatatii, o parte din romani prefera sa se repeada la un hamburger sau la o shaorma...
Dupa o zi de munca, nu iti mai arde sa te pozitionezi strategic in fata cuptorului si sa pregatesti o cina satioasa. Si-asa cartea de bucate e prafuita si sigilata. Apelezi la varianta mai scurta: "Alo⦠ce faci? Ai chef sa iesi? Hai sa mancam un hamburger sau o shaorma, ca nu mai pot de foame.." Si seara e compromisa. Dar, inainte de a da impuls instinctelor organice, trebuie sa tinem cont de efectele pe care le au astfel de alimente... prajite in ulei partial hidrogenat. Unde mai pui ca este strict interzis consumul unor asemenea produse culinare dupa orele 6:00- 7:00 ale serii.
ROMANII STIU. Fast-food-urile (mancaruri preparate rapid) au inregistrat, la aparitia lor, un real succes pe piata romaneasca. Preturile erau mai scazute comparativ cu un meniu la restaurant, iar efortul era practic nul. Mancarea "stil american" se gaseste acum pe toate drumurile. Volumul mare de munca, pauzele, comoditatea, toate acestea au facut ca ideea de fast-food sa prinda bine in Romania. Pe de alta parte, la sfarsitul lunii septembrie, publicatia New York Times nota: "Industria fast-food-urilor, responsabila pentru criza de obezitate a Americii".
Potrivit sondajului CURS, 71% dintre respondenti au afirmat ca apeleaza la produsele fast-food foarte rar sau niciodata. 19% au declarat ca foarte rar, 7% des si foarte des numai 1%. In acelasi timp, 2% nu au vrut sau nu au stiut sa raspunda.
Dintre romanii care au bifat optiunea foarte rar/niciodata, 70% sunt barbati si 73% femei, cu varste de 56 de ani si peste (92%) si cu un nivel de educatie sub liceu (83%). Mai mult, 77% au venituri sub medie si provin din Crisana si Maramures (80%), Transilvania (78%), Oltenia (74%) si Dobrogea (70%)