CU SPECIFIC Bunicii nostri au ales Unirea si am devenit o singura Romanie. Si totusi, fiecare zona istorica are traditiile sale si mai ales felurile de mancare specifice. Dar unde se gateste cel mai bine? In Muntenia, Dobrogea, Oltenia sau in Transilvania?
De cand m-am facut mai mare m-am lovit de tot felul de obstacole. Unul era cel al limbajului. Avand colegi veniti in Capitala pentru studii, am avut sansa sa aflu cum este de fapt Romania. Nu ajunsesem sa imi fac o idee obiectiva despre frumusetile tarii noastre, pentru ca nu plecasem niciodata mai departe de Ploiesti. Si cum va spuneam, avand colegi ardeleni, moldoveni, olteni, dobrogeni, banateni, am fost interesat de povestile locurilor de origine si mai ales de mancare. O alta intrebare la care au fost rugate sa raspunda persoanele peste 18 ani de catre operatorii CURS suna in felul urmator: "In zona in care locuiti exista un fel specific de mancare pe care oamenii obisnuiesc sa il prepare?". Iata si ce raspunsuri au primit: 40% dintre acestia au spus "Da", 39% au raspuns "Nu", 21% nu au gasit un raspuns la aceasta intrebare (NS/NR). La intrebarea: "Ce fel specific de mancare pe care oamenii obisnuiesc sa il prepare exista in zona in care locuiti?", 33% dintre respondenti au indicat sarmalele, 14% ciorba, borsul, 12% supa, 5% au zis tocanita, tochitura, tot 5% au spus friptura, 4% gulasul si 27% dintre cei intrebati au ales alt fel.
CEL MAI BINE. Cu totii ne iubim tara si totusi ceva ne diferentiaza. Fiecare este mandru de zona din care provine si, indiferent daca se va muta in alta zona, nu va uita sa gateasca moldoveneste ori olteneste. Cartea lui de bucate se afla la loc sigur, in inima lui, iar de acolo nu poate fi stearsa cu usurinta. O provocare in adevaratul sens al cuvantului a fost lansata cu intrebarea: "Din cate stiti dumneavoastra, unde se gateste mancarea cea mai buna din Romania?". Si