Anual, in domeniul panificatiei, rata de evaziune fiscala ajunge la circa 5.000 de miliarde de lei vechi, adica peste 138 de milioane de euro (calculat la o rata de schimb de 36.000 de lei/euro).
Cifra este de-a dreptul impresionanta, in conditiile in care, potrivit asociatiilor din domeniu, peste 40 la suta din painea de pe piata se fabrica si se comercializeaza la negru. Pe langa vaduvirea bugetului, acest lucru afecteaza, prin concurenta neloiala, pe cei care isi platesc taxele la zi.
Potrivit unui raport realizat de Rompan, bazat pe cifrele furnizate de Institutul National de Statistica, consumul anual de paine pe cap de locuitor a scazut de la 100 de kilograme, in 1997, la 75 de kilograme, in 2001, la 72 de kilograme, in 2003, pana la 23 de kilograme, anul trecut. Din datele acestea, se observa clar ca intre anii 2003-2004 a avut loc cea mai mare "migrare" catre productia nefiscalizata de paine. Cat de dramatic a scazut consumul de paine, in acte (!), se poate vedea mai limpede dupa cantitatea de tone: de la circa 1,6 milioane de tone consumate in 2003, la 501.124 tone de paine, in 2004.
Zeci de mii de brutarii clandestine
In acest domeniu, metoda de fraudare a statului este cea mai simpla cu putinta. Exista zeci de mii de brutarii clandestine, care nu inregistreaza in acte painea produsa. Ei nu inregistreaza productia si nici nu cumpara materia prima cu acte in regula, deci nu platesc TVA si impozit pe profit.
In plus, angajeaza oameni care muncesc la negru, in asa-zisa perioada de proba, sustragandu-se in felul acesta si de la plata contributiilor sociale si a impozitului pe salarii. "Este foarte simplu. Se cumpara grau direct de pe camp, de la producatori persoane fizice, se duce graul la moara, unde se face faina fara acte, la brutarie se fabrica paine toata noaptea, aceasta fiind livrata dimineata, tot fara acte,