Ideea ca statutul minoritatilor sa treaca de Camera Deputatilor in forma Guvernului starneste furia Opozitiei, dar si nemultumiri in interiorul coalitiei. Deputatii din Comisia juridica sustin ca asemenea practici amintesc de perioada comunista.
Desi nu a intrat inca in dezbaterea Camerei Deputatilor, proiectul de lege privind statutul minoritatilor a incins deja spiritele. Declaratiile liderului UDMR, Marko Bela, si ale presedintelui PD, Emil Boc, conform carora legea va fi adoptata in forma propusa de Guvern a produs iritare in randul deputatilor din Comisia juridica, deranjati de rolul formal atribuit de mai-marii coalitiei.
PRM. Unul dintre cei mai vehementi este deputatul PRM, Lucian Bolcas, care considera ca declaratiile liderilor puterii exprima "totala desconsiderare fata de activitatea parlamentara, de conditia intelectuala a deputatilor si fata de orice urma de democratie". In opinia lui Bolcas, in forma sa actuala, proiectul "este profund anticonstitutional si antiromanesc, lovind direct in caracterul de stat national unitar al Romaniei". "Nu cred ca este posibil ca la Camera sa se reediteze un nou Dictat, ca acela de la Viena din 1940, de data aceasta impus nu de Hitler si Mussolini, ci de UDMR", a sustinut Bolcas.
PSD. Pesedistul Florin Iordache catalogheaza si el absolut "hazardate" afirmatiile liderilor coalitiei, pe care ii atentioneaza ca Parlamentul este una din puterile statului. "Guvernul are rol de executiv. Legislativul este reprezentat de Parlament, iar ultimul cuvant il are Parlamentul", a declarat Iordache. Deputatul a precizat ca, la dezbaterile din comisie, reprezentantii Opozitiei nu vor sta cu mainile in san. "Vor fi amendamente, chiar daca partidele de la putere nu vor. PSD si PRM vor avea observatii, vor depune amendamente. Orice lege este perfectibila", a spus Iordache.
PC. Si presedintele Comisiei juridice, con