(Foto: )
Foarte putini oameni care locuiesc in satele din judetul Bihor se pot lauda ca au o farmacie de la care sa-si cumpere medicamentele si un farmacist care sa le dea sfaturi. Majoritatea, insa, sunt nevoiti sa strabata zeci de kilometri pana la cel mai apropiat punct de lucru care sa le ofere servicii farmaceutice.
Atunci cand vor sa-si scoata medicamentele compensate sau gratuite, satenii sunt prezenti la farmacie inca inainte cu o zi. Sunt convinsi ca nu vor avea acces la medicamente decat una, doua zile pe luna.
Chiar si pentru oradenii care locuiesc in zonele perimetrale orasului, pe Calea Clujului sau in Episcopia Bihor, situatia nu e tocmai roz. Ei trebuie sa se deplaseze pana in centrul orasului pentru a-si procura medicamentele. Infiintarea farmaciilor in functie de numarul populatiei, este motivul acestor neajunsuri. Cei mai afectati sunt, insa, locuitorii mediului rural.
Exista si solutii mai bune pentru infiintarea de farmacii si impartirea banilor pentru medicamente, dar deocamdata nu sunt puse in practica.
Fondurile alocate farmaciilor, in functie de numarul de locuitori, de consumul de medicamente si punctajul obtinut de fiecare farmacie, au determinat ca farmaciile sa-si stabileasca un program de lucru non-stop. Astfel, la nivel de judet, cele mai multe farmacii cu program non-stop sunt in Oradea, acestea primind si fondurile cele mai consistente.
Farmacistii absolventi ar dori sa lucreze, daca s-ar putea, numai la oras, iar daca isi gasesc un post intr-o farmacie, aceasta ar trebui musai sa fie si in buricul targului. Tinerii farmacisti pot sa-si deschida propriile farmacii.
Cu sprijinul primarilor din sate, prin punerea la dispozitie a unui spatiu de lucru, infiintarea unei farmacii nu este un proces atat de complicat pe cat s-ar parea. In sprijinul lor, vine si proiectul noii Legi a Fa