Noul Cod al Muncii aduce o noutate: procedura de evaluare, care se stabileste prin contractul colectiv de munca, la nivel national pana in iulie 2006, iar in caz contrar se vor aplica prevederile din regulamentele interne ale angajatilor. De asemenea, angajatorii vor putea completa procedura de evaluare din contractul colectiv de munca, cu prevederi incluse in propriile regulamente interne, pentru a o adapta la specificul societatii respective. Pana acum, legea spunea ca, in cazul concedierii pentru necorespundere profesionala, trebuia sa se urmeze o procedura de cercetare pentru a stabili acest lucru, dar nu preciza concret etapele de urmat. Acest lucru este mentionat in prezenta lege.
Lucram 48 de ore pe saptamana
Durata maxima legala a timpului de munca va ramane la 48 ore pe saptamana. In caz de exceptie, aceasta durata se poate mari, insa media orelor de munca, pe o perioada de referinta la o luna calendaristica, sa fie de cel mult 48 de ore pe saptamana. “Se prevede posibilitatea ca in anumite sectoare de activitate sa se negocieze prin contractul colectiv de munca perioade de referinta mai mari de o luna, dar care sa nu depaseasca 12 luni", a aratat avocatul societatii "Tuca si Asociatii". Termenul maxim al contractului pe durata determinata era, pana acum, de 18 luni. Noua lege fixeaza acest termen la 24 luni. Intre aceleasi parti se pot incheia maximum 3 contracte succesive, pe durata determinata, in 24 luni. Contractele pe termen determinat incheiate sub 3 luni de la incetarea unui contract pe durata determinata, incheiat anterior, se considera contracte succesive.
Concedierile colective se fac mai simplu
Pana acum, contractul individual de munca inceta atunci cand angajatul indeplinea conditiile de pensionare: "OUG nr. 65/2005 abroga dispozitia referitoare la incetarea de drept a contractului individual