CERCETARI Painea este alimentul de baza la romani. Din statistici rezulta ca romanul mananca foarte multa paine. Componentul major al painii este amidonul, care, ingerat, se transforma in glucoza ce agreseaza pancreasul.
In urma analizarii substantelor chimice adaugate artificial in alimente, specialistii Institutului de Cercetari Alimentare din Romania avertizeaza: painea alba este cancerigena! Specialistii nutritionisti romani au ajuns la concluzia ca painea alba este un produs ce predispune la boli grave. In timp, spune prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, membru al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice, directorul general al Institutului de Cercetari Alimentare, consumul frecvent de paine alba accelereaza procesul imbatranirii si al imbolnavirii, favorizand chiar aparitia cancerului de colon.
Iata cateva dintre concluziile acestor studii rezumate de prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi: painea este un produs complex ce trebuie sa conserve intr-un mod cat mai perfect materiile prime din care provine.
PITA DE TOATE ZILELE. Painea alba are la baza o materie prima agroalimentara valoroasa - graul, o adevarata minune de la Dumnezeu. Graul contine fibre alimentare, micro si macroelemente, glucide, proteine, vitamine si enzime, fiind astfel un aliment perfect. Aceste calitati ale graului sunt eliminate insa din dorinta de a face paine alba. In cazul asa-numitelor franzele albe, la procesul de prelucrare sunt eliminate din grau componente foarte valoroase: este indepartata tarata, si o data cu ea complexul vitaminic B, sunt eliminate fibre alimentare, micro si macroelemente - calciu si fosfor, plus o parte din proteine.
MODIFICARI COMPORTAMENTALE. Comportamentul alimentar traditional la noi, romanii, s-a modificat, zice profesorul Mencinicopschi. Inainte era o anumita succesiune. Pe langa bautura si fumat, oamenii mai si mancau. Astazi nu se m