Din cele opt capre capturate pentru a repopula Muntii Rodnei, doua au murit
Ultima incercare de numarare a exemplarelor de capra neagra din Muntii Rodnei s-a soldat cu un esec. Vinovata: ploaia. Asa ca numaratoarea s-a amanat cu o saptamana. Intre timp, numarul caprelor a crescut datorita faptului ca zona a fost repopulata cu sase capre aduse din Bucegi si Retezat. Initial fusesera capturate opt exemplare pentru a ajunge in Rodnei, dar doua au decedat din cauza... neprofesionalismului celor care le-au capturat.
Odinioara, caprele negre, monument al naturii prin prevederile legii si specie ocrotita, constituiau unul din elementele de baza ale faunei din Muntii Rodnei. Daca in anii ‘80, statisticile (cele reale) aratau existenta a sute de exemplare, acum putem vorbi doar din amintiri.
Alertati de iubitorii naturii si de cei care frecventeaza zona Pietrosului Rodnei, am publicat mai multe articole referitoare la exterminarea prin braconaj a caprei negre. In anii ‘60, din cauza lipsei acestor animale in zona, s-a aprobat aducerea catorva exemplare din alte parti ale tarii. Actiunea s-a facut cu sacrificii, dar a fost benefica pentru fauna zonei.
Anii ‘70 - ‘80 au fost cei mai prolifici si caprele negre au ajuns sa fie o emblema in Rodnei. Dupa ‘90, lucrurile s-au schimbat. A inceput vanarea la scara mare a acestor animale, cu sau fara aprobare (pe cine mai intereseaza?), pentru ca in urma cu cativa ani sa se constate ca practic nu mai avem capre negre.
Ultimele numaratori de capra neagra s-au facut cum s-au facut, multi din cei trimisi pe teren fiind chiar cei responsabili de decimarea lor.
Alertat de disparitia caprelor din Parcul National Muntii Rodnei, Mircea Verghelet, directorul la nivel national a acestor tipuri de parcuri, si-a aratat nemultumirea fata de parerile celor care calca