Una dintre cele mai importante teme de pe agenda institutiilor europene este aceea a protectiei proprietatii intelectuale si a drepturilor de autor.
Protectia marcilor si legile copyright reprezinta un domeniu foarte sensibil, pentru care Comisia Europeana a decis sa reclame Italia si Luxemburg la Curtea Europeana de Justitie pentru ca au esuat in implementarea unei directive care prevedea incurajarea efortului creativ al autorilor din UE.
In Romania insa, tara viitoare membra a Uniunii Europene, problema drepturilor de autor este una secundara. Litigiile din Justitie pe aceasta tema sunt de multe ori tratate superficial de judecatori, care, de multe ori, nu considera furtul intelectual ca fiind o infractiune.
Proprietatea intelectuala, "moft european" sau derapaj de mentalitate?
Printre problemele europene tratate in mod balcanic la noi in tara se numara si aceea a proprietatii intelectuale. Desi, cel putin teoretic autoritatile romane raporteaza succese pe linie in domeniul legislatiei privind copyright-ul si al implementarii acestor reguli, in practica importanta pe care o acorda acestui capitol este destul de mica.
Din cele doua tari candidate, Romania si Bulgaria, poti sa cumperi oricand articole "de firma" contrafacute, de la bunuri de larg consum, pana la produse IT. De asemenea, la capatul opus, aproape oricine isi poate inregistra aproape orice marca, daca are banii necesari.
Totul se intampla cu complicitatea autoritatilor, care nu stiu intotdeauna ce au de facut, sau au ramas la vechea mentalitate, conform careia productiile intelectuale sau marcile comerciale pot fi ale tuturor.
Pentru europeni insa, aceasta nu este o gluma. Reglementarile in domeniu sunt extrem de precise si sunt obligatorii pentru toate statele membre.
Plan de actiune pe hartie pentru ocrotirea proprietati