Austria va avea presedintia UE cind se va decide daca Romania adera la termen. Austriecii de la OMV au Petromul, cei de la Erste Bank sint in finala pentru BCR. Intr-un interviu acordat in exclusivitate, ambasadorul Austriei la Bucuresti, Christian Zeileissen, explica de ce Viena are tot interesul ca sa aderam in 2007.
Cum se va rasfringe presedintia austriaca asupra Romaniei?
Christian Zeileissen: Multe dintre initiativele presedintiei vor avea efect si asupra Romaniei, dupa aderare. Desigur, sub presedintia austriaca va fi luata decizia daca Romania va fi aminata cu un an sau nu.
Numai ca aceasta initiativa, daca va fi cazul, va apartine Comisiei Europene, altminteri, presedintia austriaca nu va avea nici o tangenta cu acest lucru si totul va decurge in mod normal.
Poate presedintia austriaca sa influenteze aceasta decizie?
Christian Zeileissen: Nu. Este sarcina Comisiei si, cu siguranta, aceasta nu ar permite o asemenea interventie. Comisia trebuie sa organizeze o dezbatere interna si trebuie sa ia sau nu decizia aminarii cu majoritate de voturi.
Nu se va consulta Comisia in prealabil si cu presedintia austriaca?
Christian Zeileissen: Sint detalii pe care nu le cunosc. Un lucru e insa clar: Comisia va trebui sa ia decizia fie intr-o directie, fie intr-alta, luind in considerare faptul ca a doua parte a deciziei ii va apartine Consiliului European, care va trebui sa voteze cu majoritate calificata activarea clauzei. Comisia are initiativa, dar decizia e votata de Consiliu.
Asadar e clar ca, daca face o propunere pe care Consiliul nu o voteaza, nu e o situatie foarte buna pentru Comisie.
Si care este pozitia Austriei privind data aderarii Romaniei?
Christian Zeileissen: In ceea ce priveste guvernul austriac, e foarte clar: salutam aderarea Romaniei la 1