Deficitul balantei comerciale a urcat pe primele noua luni la aproape 7 miliarde euro, nivel dublu in raport cu perioada similara a anului trecut. Iar aceasta evolutie a avut loc in ciuda faptului ca in septembrie s-a consemnat cea mai mare valoare a exporturilor din ultimii 16 ani, marfurile vandute peste granita de companiile romanesti fiind in suma de peste 2,06 miliarde de euro, potrivit Institutului National de Statistica.
Pentru BNR va fi greu sa gestioneze o balanta anuala de 30 de miliarde de euro importuri si 20 de miliarde euro de exporturi, in orice moment putand aparea factori de destabilizare.
Cresterea deficitului va inregistra conform specialistilor Comisiei Nationale de Prognoza o evolutie ascendenta si in 2006, 12,1 miliarde euro, fata de prognoza de 10,2 miliarde anul acesta, deficitul de cont urmand sa urce la 6,3 miliarde euro. Aceasta evolutie a inceput sa creeze deja presiune asupra cursului de schimb al euro, care incet, incet revine spre pragul de 3,7 lei, dupa ce de la 3,9663 lei, la sfarsitul lui 2004 a scazut in august pana la 3,4042 lei.
Pe parcursul saptamanii trecute s-a observat un deficit permanent de valuta, euro testand constant pragul de 3,62 lei. El a fost depasit vineri, cotatiile urcand pana la 3,65 lei. Se creeaza astfel posibilitatea cresterii euro pana aproape de 3,7 lei, in timp ce dolarul ar putea testa in scurt timp pragul de 3,1 lei.
Aprecierea leului ar putea sa aduca in piata o alta serie de "bani fierbinti", asa cum declara un dealer bancar, care precizeaza ca, "in cazul in care cursul va urca peste 3,65 lei este foarte probabil sa vedem ordine mari de vanzare. Pe de alta parte, BNR ar putea incepe sa vanda valuta, o depreciere prea mare putand afecta tinta de inflatie, care a crescut deja la 8,3%. Oricum, guvernatorul Isarescu a atentionat, deja, ca nu va mai permite continuarea aprecierii leulu