Cu toata sustinerea PPE, popularii lui Gheorghe Ciuhandu nu mai prezinta interes pentru partidele-surori. Chiar daca popularii europeni conditioneaza admiterea PD in PPE de colaborarea cu PPCD, democratii lui Emil Boc nu dau semne ca ar fi prea interesati de extraparlamentarii lui Ciuhandu. Acesta din urma sustine ca va ridica problema in urmatoarea reuniune a PPE, care se va desfasura la jumatatea lui noiembrie in Italia.
"Colaborarea dintre partidele membre PPE este foarte importanta pentru ca PPE recomanda acestora sa colaboreze intre ele. Ideea de baza a PPE este ca aceia care fac parte din PPE sa stranga legaturile. Acest aspect poate sa conteze in evaluarea statutului de observator PPE al unui partid din Romania", a precizat Ciuhandu.
El sustine ca PD colaboreaza cu UDMR la guvernare, in timp ce PPCD a avut consultari cu UDMR, insa relatia PPCD-PD "nu se poate infiripa, in ciuda eforturilor PPCD".
"La toate dorintele noastre repetate de colaborare, din pacate, nu putem comunica cu PD. Cred ca lucrul acesta nu este bun. Este nevoie de reciprocitate, care nu exista din cauza PD", a spus presedintele PPCD.
Potrivit acestuia, au avut loc discutii cu PD pe tema prezentarii unei configuratii politice de tip federativ, asemanatoare cu structura PPE, in care sa se regaseasca partidele de centru dreapta.
"In relatia cu PD trebuie sa fie clar ca nu vrem sa ne dizolvam in PD, ci sa ne pastram individualitatea si crezul crestin-democrat. Vrem sa colaboram cu ei in numele unor valori comune. Nu cred ca atitudinea PD de ignorare sau de fortare a PPCD sa isi piarda identitatea are sorti de izbanda", a mai spus Gheorghe Ciuhandu.
In aceasta vara, PPE a acordat PD statutul de observator. Pentru a deveni membru cu drepturi depline, democratii trebuie sa parcurga anumite etape si sa indeplineasca conditiile puse de popularii europeni. Una dint