Vinete umplute.
Ingrediente (pentru 4 persoane): 250 g carne tocata (porc + vita), sare, piper, 1 lingurita coriandru macinat, 1/2 lingurita chimen macinat, 4 vinete potrivite, 3 linguri ulei de masline, 1 ardei gras rosu (sau gogosar), 1 ceapa mica, 2 catei de usturoi, 1 rosie.
Mod de preparare:
Se incinge cuptorul la 200gr.. Se condimenteaza carnea cu sare, piper, coriandru si chimen. Se spala vinetele, se indeparteaza codita, se taie in doua pe lung si se ung pe latura taiata cu 1 lingura cu ulei. Se aseaza - cu taietura in sus - pe o tava tapetata cu hartie pentru copt si se dau 15 minute la cuptor.
Se spala ardeiul, se curata de seminte si nervuri si se taie cubulete. Ceapa si usturoiul se toaca marunt, iar rosia, curatata de pielita, se taie bucatele. Se incing 2 linguri de ulei intr-o cratita si se prajesc, circa 5 minute, carnea, ardeiul, ceapa si usturoiul, dupa care se adauga rosia, sarea si piperul. Se umplu vinetele cu amestecul de carne si legume, se mai dau 10 minute la cuptor si se servesc fierbinti.
Rulouri de vinete si dovlecei cu sunca
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 dovlecel mare, 1 vanata, 7 linguri ulei, 2 catei de usturoi, 3 fire de cimbru, 1 foaie de dafin, 75 ml vin alb sec, 4 linguri otet aromat, zeama de la 1/2 de lamaie, sare, piper, 200 g branza grasa de vaci, 8 felii sunca de Praga, 1/2 legatura ceapa verde, 1 rosie, zahar.
Mod de preparare:
Se taie dovlecelul si vanata - pe lung - in 8 felii subtiri, se prajesc in 3 linguri cu ulei incins si se pun intr-un vas mai adanc. Se curata usturoiul si se toaca marunt si se aleg frunzulitele de cimbru. Se pun la incins 2 linguri cu ulei si se calesc in el, circa 2 minute, usturoiul si foaia de dafin. Se sting cu vin, otet si zeama de lamaie si se condimenteaza cu sare, piper si cimbru. Se lasa putin sa se raceasca, se toarna peste fel