"Argumentele stiintifice si juridice sunt limpezi. Nu ma indoiesc ca asistam la debutul demontarii proiectului de la Rosia Montana".
Se implinesc doi ani de cand fostul premier Adrian Nastase a lansat teoria "cartofului fierbinte". Pentru cine nu-si mai aminteste, d-l Nastase a spus cam asa: "Fosta guvernare Cdr ne-a lasat in mana un cartof fierbinte - proiectul minier de la Rosia Montana". Dar respectivul cartof n-a fost nici racit si nici aruncat la cos de Psd. Dimpotriva, a fost transferat la aceeasi temperatura in palmele subtiri ale guvernului Tariceanu. Din pacate, acest guvern nu s-a obosit sa faca nici un comentariu privind otravita mostenire. Dimpotriva, incalcandu-si propriile promisiuni, si-a ingaduit sa ignore organizatiile societatii civile, populatia din Rosia Montana si imprejurimi, in procesul de avizare a ghidului de referinta privind studiul de impact asupra mediului.
Ca din intamplare, evenimentele dramatice din ultimele luni, inundatiile si, recent, gripa aviara, au prins foarte bine celor care lucreaza in subteranele afacerii, atentia publica fiind indreptata in alta parte. In acest context, singura speranta a societatii civile ramane Parlamentul European, in cadrul caruia Grupul Verzilor are un puternic cuvant de spus. Din randurile acestui grup se detaseaza, prin cunoasterea de la fata locului a situatiei din Apuseni, deputatul Marie Anne Isler Beguin, unul dintre autorii amendamentului privitor la Rosia Montana, din precedentul si din actualul Raport de tara. Din respect pentru lupta de aproape patru ani a revistei "Formula As" pentru salvarea Rosiei Montane, doamna Isler Beguin ne-a acordat un interviu in exclusivitate.
"La Bruxelles, prim-ministrul Tariceanu
a declarat ca, personal,
este impotriva proiectului din Apuseni"
- In precedentul Raport privind Romania, Grupul Verzilor a introdus un