- Romania a rupt acordul cu Fondul Monetar International
- Bucurestiul, criticat pentru cresterile salariale nejustificate si lipsa reformelor structurale
- Proiectul de buget pentru 2006 este nerealist, sustin expertii Fondului
- Fitch: Ruperea acordului este ingrijoratoare, dar fara importanta majora
Romania a renuntat la acordul cu Fondul Monetar International. Negocierile din ultimele doua saptamani dintre autoritatile de la Bucuresti si expertii institutiei financiare nu au dus la un rezultat agreat de ambele parti, situatie in care FMI considera acordul cu Romania "deraiat". Mai mult decat atat, reprezentantii Fondului Monetar International "desfiinteaza" politicile economice promovate de Guvernul de la Bucuresti, atragand atentia ca tara noastra risca sa se integreze in UE cu o competitivitate redusa si dezechilibre macroeconomice in crestere.
Nici cota unica nu scapa de criticile finantistilor. Expertii Fondului sustin ca introducerea ei a creat un minus de aproape un miliard de euro la bugetul de stat, iar masurile pe care Guvernul le-a considerat a fi compensatorii n-au facut decat sa provoace nesiguranta in mediul de afaceri.
Bugetul pentru 2006, nerealist
"Misiunea FMI impartaseste parerea Comisiei Europene conform careia este urgenta nevoie de un punct focal clar pe termen mediu pentru a pune de acord politicile publice cu cerintele unei economii europene moderne, cu o inflatie redusa. Cu actuala pozitie in materie de politici, Romania risca sa intre in UE cu o competitivitate slabita, dezechilibre macroeconomice in crestere, servicii de sanatate si invatamant care se deterioreaza si importante decalaje in infrastructura materiala.
Din discutiile avute, a reiesit cu claritate faptul ca autoritatile romane recunosc aceste probleme. Este nevoie, insa, de solide si im