FMI acuza: * pierdere de 1 miliard euro prin introducerea cotei unice * salarii prea mari in sectorul public * preturi prea mici la gaze Acordul incheiat de Romania cu Fondul Monetar FMI acuza:
* pierdere de 1 miliard euro prin introducerea cotei unice
* salarii prea mari in sectorul public
* preturi prea mici la gaze
Acordul incheiat de Romania cu Fondul Monetar International (FMI) a incetat din cauza unor "deraieri" ale partii romane, care au survenit in pofida unor indelungate negocieri, a declarat, ieri, negociatorul-sef al Fondului in relatia cu Romania, Emmanuel van der Mensbrugghe. Partile nu au ajuns la un acord in privinta deficitului bugetar pentru anul 2006 si a masurilor necesare pentru atenuarea dezechilibrelor macroeconomice. Actualul cadru de masuri economice prezinta riscul ca Romania sa se integreze in Uniunea Europeana cu o competitivitate redusa si dezechilibre macroeconomice in crestere, spune FMI. Expertii critica faptul ca introducerea cotei unice de impozitare, care a creat un minus de venituri de 1,5% din PIB la bugetul de stat - circa un miliard de euro - nu a fost compensata decat prin masuri care au provocat nesiguranta in mediul de afaceri. "Dezechilibrele macroeconomice au continuat sa se mareasca in 2005. Cresterea economica si cea a productivitatii au inceput sa se incetineasca, in pofida rapidei expansiuni a cererii interne, impulsionata de consum", spun oficialii FMI, care mai mentioneaza importurile in crestere si inflatia ridicata.
Bugetul pe 2006 - nepotrivit
In opinia misiunii FMI, proiectul de buget pe 2006 nu duce la rezolvarea pierderii de venit din 2005, cauzata de introducerea cotei unice de impozitare. Dezechilibrele vor impiedica o reducere semnificativa a contributiilor sociale, care sunt ridicate. Relaxarea semnificativa prevazuta in politica fiscala din ultimul