Singura oferta, cea a BCR, i-a nedumerit pe membrii comisiei de licitatie. Aceasta prevede o rambursare a creditului intr-o perioada de 25 de ani, urmand ca rambursarea sa se faca de catre municipalitate din fonduri proprii.
Banca ofera si o perioada de gratie de 3 ani, timp in care Primaria ar urma sa plateasca doar dobanda aferenta sumei de bani pe care o foloseste, fara sa fie obligata sa ramburseze vreo suma. Municipalitatea trebuie, insa, sa garanteze imprumutul cu veniturile proprii, adica cu bugetul local.
Comisionul de gestiune a imprumutului este de 0,25%. Nu exista insa alte comisioane. Surpriza cea mare a venit insa la comunicarea ofertei financiare, mai exact a dobanzii pe care BCR o cere Primariei pentru cei 150.000.000 RON. Este vorba despre media aritmetica intre suma indicatorilor BUBID si BUBOR la trei luni, la care se adauga marja bancii, de 2,70%.
Aceasta va ramane neschimbata pe toata durata imprumutului, se arata in oferta BCR. De asemenea, pentru contul special unde vor fi depozitati banii inca nefolositi din imprumut, banca "ofera" o dobanda de -2%, adica daca Primaria nu foloseste banii, nu numai ca nu primeste dobanda pe aceste sume, ci este penalizata cu 2%.
BCR si-a pregatit terenul
Licitatia pentru creditul de 150.000.000 de lei noi a mai avut loc si in luna iulie, cand s-au prezentat trei banci cu oferte bune pentru acest credit, inclusiv BCR. Insa, dupa deschiderea ofertelor, profitand de ragazul fixat de Comisie pentru clarificarea situatiei scrisorilor de garantie, BCR a inaintat o alta oferta, evident mai buna.
Comisia ar fi putut, in baza legii, sa ignore aceasta oferta suplimentara, deoarece, potrivit prevederilor legale, nu se admit modificari de oferta dupa deschiderea plicurilor participantilor