Daca n-ar fi fost faradelegile postdecembriste, am fi trait azi altfel, intr-o alta Romanie. Daca va vine sa credeti, peste 25 de miliarde de euro au fost pierdute in escrocherii! Nimic nu este mai usor decat sa faci bani in Romania! Cu o conditie insa: sa te afli indeajuns de aproape de cercurile Puterii.
Daca te numeri printre „clientii" partidelor aflate la putere, poti sa inchei afaceri in timp record cu statul si cu profituri ametitoare. Adica, „tunuri". Uneori, este vorba numai despre folosirea unor importante fonduri ale statului. De cele mai multe ori insa, „tunurile" si „tepele" au fost date la limita legii sau in afara ei.
Dar nici o lege postdecembrista nu s-a dovedit suficient de buna pentru a trimite dupa gratii adevaratii beneficiari „tunurilor".
Banii au fost castigati prin cele mai variate metode: contrabanda cu produse petroliere, alcool sau tigari, devalizarea unor banci, spolierea bugetului public prin neplata datoriilor catre stat sau rambursari ilegale de TVA, infiintarea de firme-capuse care prospera pe langa intreprinderile de stat muribunde sau pur si simplu strangerea de bani de la un numar mare de depunatori, urmata de insusirea fondurilor de catre un grup de privilegiati.
Reesalonari paguboase
In acest context, pentru a stopa avalansa „tunurilor" financiare, premierul Tariceanu a decis ca Guvernul sa nu mai acorde nici o reesalonare la plata a datoriilor acumulate de agentii economici la bugetul de stat, deoarece procedurile aplicate pana in prezent nu au avut efectele scontate asupra nivelului de colectare.
„Nu vom mai recurge la aceasta practica nenorocita a reesalonarilor, deoarece s-a dovedit ca sistemul a fost unul pagubos. Am constatat, nu o data, ca foarte