Intimitatea convorbirilor, la mana oricui are chef(Foto: )
„Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri postale, al convorbirilor telefonice si al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil". Acesta este Articolul 28 din Constitutia Romaniei care asigura secretul corespondentei cetatenilor romani si nu numai.
Dar, pe fondul unei legislatii deficitare, Constitutia nu poate garanta cetatenilor aflati pe teritoriul Romaniei confidentialitatea convorbirilor telefonice.
De parca nu ar fi suficient ca o serie de persoane neavizate penetreaza retelele de telefonie, fara sa ii deranjeze nimeni, legislatia romaneasca, sub pretextul apararii sigurantei nationale, ofera aceasta posibilitate si unor institutii, care pot intra in intimitatea convorbirilor telefonice dupa bunul lor plac.
Constitutia tarii noastre prevede faptul ca secretul convorbirilor telefonice si al altor mijloace legale de comunicare este inviolabil. Cu toate acestea, orice „doritor", folosindu-se de dispozitive specializate, poate calca in picioare dreptul la intimitate al cetateanului, fara sa riste sa fie tras la raspundere pentru fapta sa.
Cadrul legislativ actual, ce incrimineaza interceptarea convorbirilor telefonice, este destul de ambiguu, oferind celor ce au astfel de preocupari o serie de „portite de scapare".
De altfel, nici instantele judecatoresti nu prea au ajutat la solutionarea problemei, Serviciul Roman de Informatii semnaland faptul ca cei invinuiti de astfel de fapte au fost achitati de tribunale, pe motiv ca nu reprezinta un pericol social.
Dispozitivele electronice folosite pentru interceptarea convorbirilor telefonice provin din mai multe surse, o buna parte dintre ele fiind produse artizanal de divers