Asteptata cu nerabdare de autoritati, avand in vedere ca este una dintre cerintele Uniunii Europene pentru aderarea Romaniei, si, probabil, cu teama de cei corupti, Directia Generala Anticoruptie (DGA) din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor s-a lansat, ieri, oficial.
Prezent, ieri, la lansare, ambasadorul Marii Britanii in Romania, Quinton Quayle, a afirmat ca raportul Comisiei Europene este, in mare masura, incurajator, dar a atras atentia asupra coruptiei. Exprimandu-si speranta ca DGA va inregistra rezultate concrete in scurt timp, diplomatul a subliniat ca "lupta impotriva coruptiei trebuie sa includa coruptia la fiecare nivel, inclusiv la cel inalt".
"In apele din Romania nu exista numai pesti mai mici sau mai mari. Mai este si o reptila pretioasa numita crocodil. Este gras, smecher, abil, ii place sa manance bine si nu se teme de navod. Singurul lucru de care se teme este ca apa sa ii fie curatata. Astfel, cred ca este timpul ca si in Romania apele sa se limpezeasca si acum este randul crocodililor sa se teama", a mai spus diplomatul britanic", subliniind ca rolul Directiei in eradicarea coruptiei consta in "curatarea apei".
"Sper ca oamenii nu vor ezita sa foloseasca linia telefonica speciala a acestei intitutii, pentru a semnala cazuri de coruptie la orice nivel. Aceasta problema grava nu poate fi rezolvata decat printr-un efort colectiv. Rezultatele semnificative vor aparea cand cetatenii Romaniei vor avea toleranta zero pentru coruptie. Cand oamenii obisnuiti nu vor mai da si nu vor mai primi spaga. Cand marii corupti vor fi adusi in fata justitiei'', a mai spus ambasadorul britanic.
Fratia rangului s-a incheiat
De altfel, toti functionarii din administratia publica si din politie au fost deja avertizati de premierul Calin Popescu Tariceanu ca vor fi deferiti justitiei, in cazul in care se implica in