Fondul Monetar International (FMI) a cerut saptamana trecuta ca salariile bugetarilor, pe anul 2006, sa nu sufere nici o majorare si in acelasi timp ne-a recomandat un buget cu deficit zero sau excedent, conditii pe care Guvernul roman le-a considerat de neacceptat. Negociatorii romani au cerut ca salariile sa fie majorate cu un procent care sa acopere cel putin rata inflatiei, la fel ca in anii precedenti.
Organizatiile patronale si sindicale se plaseaza pe pozitii usor diferite, insa este unanima parerea ca, desi salariile nu vor mai creste ca pana acum, ele trebuie sa creasca cu o cota care sa asigure un trai in conditii civilizate: "Deficitul bugetar trebuie marit pana la circa 3%, prin atragerea unor resurse financiare in plus", considera reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), dar sustine pozitia FMI de a interzice ca sumele de bani provenite dintr-o marire a deficitului bugetar sa fie folosite pentru cresterea salariilor in sectorul bugetar.
De asemenea, AOAR propune contractarea de finantari internationale pentru lucrari de infrastructura, ce vor creste reputatia financiara a tarii noastre, confirmata de agentiile internationale de rating, precizeaza un comunicat de presa al organizatiei.
Nu trebuie sa ni se impuna gestionarea bugetului
Sindicatele considera cererea FMI complet exagerata si promit ca vor continua actiunile de protest: "Aceasta a fost si una dintre revendicarile pentru care ne-am retras din CES - Consiliul Economic si Social, n.red". Sindicatele isi pastreaza declaratia de a continua actiunile de proteste, in fata prefecturilor si a Parlamentului. "Cele cinci confederatii sindicale isi pastreaza pozitia si timp de o saptamana vom continua actiunile de protest", ne-a spus Marius Petcu, presedintele CNSLR Fratia. Bunele relatii cu FMI-ul influenteaza asupra imaginii pozitive pe c