Batalia care se duce in prezent pe activele SC "Cupru Min" SA Abrud are la baza un contract mai mult decat dubios incheiat, in anul 2003, intre exploatarea minera de stat si firma privata "Cupru Sind" SA Abrud.
Societatea privata administreaza mai multe bunuri apartinand SC "Cupru Min" SA, cedate in baza contractului de asociere, de pe urma carora a obtinut in ultimii doi ani profituri de miliarde de lei.
"Cupru Sind" SA ii are ca actionari majoritari pe liderul sindical din cadrul "Cupru Min", Viorel Hutuleac, si pe Florian Victor Popescu, cei doi detinand pachetul de control de 66 la suta din actiuni. Restul actiunilor sunt impartite intre salariatii societatii private.
Asocierea cu "Cupru Min" SA a fost deosebit de profitabila pentru Hutuleac si Popescu, cei doi impartindu-si cea mai mare parte a dividendelor rezultate din activitatea societatii in 2003, cand a avut profit de 2,4 miliarde lei, si in 2004, an in care profitul societatii s-a cifrat la 2,5 miliarde lei.
Sumele respective provin, de fapt, de la "Cupru Min" SA, care a platit serviciile efectuate de firma privata. De aici rezulta si semnele de intrebare pe care le ridica respectivul contract.
Reprezentantii "Cupru Min", care exploateaza zacamantul de cupru de la Rosia Poieni, au cedat firmei private activitatea de transport a muncitorilor la si de la locul de munca, cantina din incinta uzinei, hotelul din Abrud, precum si alte bunuri aflate in proprietatea exploatarii miniere.
Ulterior, desi era proprietarul bunurilor, le-a inchiriat de la "Cupru Sind" si a platit diverse sume de bani firmei private, situatie fara precedent in economia romaneasca.
In prezent, Hutuleac a initiat o veritabila campanie pentru a obtine dreptul de proprietate asupra