Institutul de Istorie "George Barit" din Cluj Napoca(Foto: )
Cluj-Napoca. Cel mai important centru universitar din Transilvania. In mod normal, la acest nivel, cercetarea ar trebui sa reprezinte o prioritate. Din pacate, lucrurile nu stau deloc asa. Desi in Cluj exista un numar destul de mare de institute de cercetare, acestea nu isi pot desfasura activitatea in mod corespunzator.
Principala problema o constituie lipsa fondurilor, dar nici la alte capitole situatia nu este roz, ci mai degraba cenusie. Practic, cercetarea clujeana este in deriva.
Demaram astazi o serie de articole prin care urmarim sa aratam problemele cu care se confrunta principalele institute de cercetare clujene in speranta ca, datorita acestui semnal de alarma, cei abilitati sa ia masuri se vor autosesiza.
Institutul de Cercetari Biologice Cluj-Napoca continua sa isi desfasoare activitatea, dar la un potential mult prea redus decat ar fi normal si cu un personal bine pregatit, dar insufiecient. Directorul stiintific I al Institutului de Cercetari Biologice, dr.
Martin Keul, ne-a expus situatia actuala si problemele cu care se confrunta cercetarea biologica clujeana. "In primul rand, ne confruntam cu insuficienta finantarii cercetarii. De aici pornesc toate", ne-a declarat Keul. Institutul de Cercetari Biologice Cluj este o filiala a Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru stiinte Biologice Bucuresti.
Activitatea institutului clujean se desfasoara pr baza unor contracte, in special incheiate cu Ministerul Educatiei si Cercetarii. Deoarece activitatea de cercetare nu poate fi acoperita integral din punct de vedere financiar doar pe baza acestor contracte, mai sunt si unele granturi sau sperante de granturi sau contracte incheiate cu terti. Dr.
K